Swe Eng

Kambodja FlagVolontär Kambodja  

Volunteering in Cambodia Efter tre decenniers inbördeskrig har det äntligen blivit möjligt att resa i Kambodja igen. Landet består av tätt bevuxna berg, mäktiga floder och stillsamma stränder, städer av fransk kolonial arkitektur, utsmyckade tempel och små trähus märkta av decenniernas krig. Fattigdomen och ärren från förr är påtagliga men khmer-folket hanterar det med stolthet, charm och värme.

Volontärplatser

Kambodja Fakta

Invånare:  Phnom Penh
Huvudstad:  14,805,000
Officiellt språk:  Khmer
Dominerande Religion:  95% Buddist
läskunnighet:  73.6%
Kvinnlig läskunnighet:  64.1%
Gini, jämlikhetsindex:  41.7
BNP/Capita:  $2,082

Det första du kommer lägga märke till när du anländer till Siem Reap är de stora kontrasterna. Femstjärniga hotell ligger längs nedskräpade gator där barn som inte bär mycket mer än trasor leker mellan busslaster av turister. Tar du dig längre in i det koloniala hjärtat av staden så kommer dessa ytterligheter dock smälta samman till en harmonisk massa där gatuförsäljare och tuktuks blandas upp med exklusiva restauranger och butiker.

Närheten till det majestätiska Angkor Wat har let till att Siem Reap har fått en hisnande mängd av cirka en miljon besökare varje år. Tyvärr stannar de flesta bara några få dagar och blir oerhört illa berörda av den extrema fattidgom de får se skymtar av. Genomm att volontära här kommer du kunna hjälpa det fattigaste landet i sydostasien samtidigt som du får möjligheten att leva i en fantastiskt spännande stad.

Phnom Penh är Kambodjas huvudstad, en energisk storstad med ungefär en million invånare. Den är också landets kommersiella, politiska och kulturella centrum. En gång i tiden var den känd som ’Asiens pärla’ och efter krigsdecenniernas förfall är den nu på väg tillbaka. Detta märks inte minst på strandpromendaden vid namn Sisowath-kajen och dess många kaféer, resturanger och trendiga affärer.

Det finns en rad västerländska resturanger och barer uppblandade med traditionella Khmeriska gatuförsäljare runt om i staden. Man kan besöka den ryska marknaden och Centralmarknaden för att shoppa och leta souvenier och man kan besöka nationalmuseet, palatset, silverpagodan och folkmordsmuseet Tuol Sleng.

Bara några kilometer utanför staden kan man besöka ’dödsfälten’, väl värda en eftermiddag för att se. Anchor Wats fantastiska tempel ligger några timmars resa norrut och den lugna strandstaden Sihanoukville några timmar söderut.

Back to top
Cambodia Photo Phnom Penh School Dance Video
Watch
Dimphy, The Netherlands
"It’s early in the morning, I wake up in a beautiful wooden flat next to my school in Phnom Penh, Cambodia. I already hear the children playing and chatting and can’t wait to start working."
Läs Dimphy's Volontärberättelse
Kombinationer i sydostasien
Kombinera Kambodia med Vietnam, Thailand eller Laos.
Kombinationsresa
Cambodia Photo Phnom Penh, Kambodia Video
Se på videon
Cambodia Photo Siem Reap Blog
Arielle vann vår fototävling 2011. Följ hennes blog från Chiang Mai via Laos till Siem Reap och Bali.
Läs Arielles blog