Swe Eng

Mexico FlagVolunteer Mexico  |  Xalapa

Volunteer Xalapa

Xalapa-Enríquez, vanligtvis känd som Xalapa eller Jalapa är huvudstad i den mexikanska staten Veracruz. Den är belägen 140 km väst om hamnstaden Veracruz i en bergig region med en genomsnittlig teperatur på omkring 18 grader. Den här staden är ett fantastiskt resmål för den som är kulturintresserad och lämpar sig bra om ni kommer i grupp.

Staden är känd för sin arkitektur som är en mix av många olika stilar som du kan se prov på vid Palacio de Gobierno, kommunhuset, och vid katedralen, för att endast nämna några. Medan du prommenerar längs kullerstensgatorna kommer du också stöta på spännande attraktioner så som Xalapas atropologiska museum som är ett av landets viktigaste museum. Där kan du beskåda arkeologiska fynd från de folkslag som levde i regionen innan den spanska perioden.

Tack vare sitt rika kulturarv så är Xalapa värd för många viktiga artistiska och kulturella händelser, så som den innternationella jazzfestivalen och en musikfestival som arrangeras varje år i juni av den Xalapakanska symfoniorkestern. Staden erbjuder även en mäng matfestivaler och restauranger där du kan avnjuta den fantastiska regionala matkulturen.

Om du är ett fan av traditionell mexikansk mat så är Xalapa definitivt en plats för dig, staden erbjuder mängder av restauranger som serverar de bästa tacosen täckta med den traditionella lokala molen gjord på choklad och chilli.

Xalapa

Våra volontärer kan välja att undervisa i engelska på olika förskolor, grundskolor eller högstadieskolor runt omkring Xalapa. Engelskaundervisning har varit en del av den statliga läroplanen i många år, men endast för de högre åldrarna, och den engelska som lärs ut är väldigt grundläggande. Genom dessa program hoppas vi på Travel to Teach kunna ge barn ett försprång i sina framtida studier, men också att det ska hjälpa till att öppna dörrar för framtida anställning.

Våra volontärer kan också välja att undervisa lokala engelskalärare i uttal och gramatik för att hjälpa till med att hålla engelskaundervisningen på en hög nivå även efter att vi lämnar skolorna. Vi undervisar och hjälper lärarna i de underpriviligerade delarna av Xalapa, oftast i utkanten av staden men även i en skola i centrum som undervisar vuxna.

Xalapa

Våra volontärer arbetar tillsammans med tre olika fosterhem i och omkring Xalapa. Ett av hemmen är ett halvvägshus för barn som har rymt hemmifrån och barnarbetare och det tar hand om ungefär femton unga pojkar. Ett annat är ett fosterhem som i dagsläget tar hand om 21 unnga flickor i åldrarna två till arton år. Det tredje hemmet är ett hem för pojkar och ligger i utkanten av staden. Våra volontärer undervisar i engelska, bild, dans och andra välgörande aktiviteter som de känner att de kan organisera under eftermiddagarna. Vi uppmanar starkt volontärerna att hjälpa barnen i flera olika skolämnen och ge dem det stöd de kan tänkas behöva med sitt skolarbete.

Priser är tillgängliga för valfri period mellan 2 veckor och 6 månader.

Visa priser i:
2 Veckor 4 Veckor 8 Veckor 12 Veckor 24 Veckor Extra Veckor
kr7356 kr9195 kr12873 kr15172 kr24827 kr736

Läs om hur vi använder våra avgifter eller jämför våra priser med andra volontärorganisationer
Se våra priser för andra platser eller kombinera din vistelse med vistelse på andra platser som del av en kombinationsresa.

Vad du Får
  • Upphämtning från närmsta busshållplats
  • Introduktion vid ankomst
  • Stöd dygnet runt av engelsktalande personal
  • Regelbundna uppföljningsmöten
  • Boende
  • Nybörjarkurs i spanska (15 timmar)
  • Introduktion till undervisningsteknik
  • Introduktion till mexikansk kultur
  • Mexikansk matlagningskurs
  • Latindansklass
  • Lokal mobiltelefon eller ett SIM-kort
Vad du måste betala utöver våra avgifter:
  • Flygresa till närmsta flygplats
  • Vaccinationer
  • Alla transportkostnader till din projektplats
  • Försäkring
  • Mat och andra personliga omkostnader

Application Process

Vår ansökningsprocess tar typiskt sett två till tre veckor men vi kan skynda på den om det behövs. När vi får in en första ansökan från dig kommer vi att sända en länk till Full application form att fylla i (på engelska)

(1) Fyll i en Initial Application form:
Den första steget i ansökningsprecessen är att fylla i en första ansökan. Vi kommer då att ge dig en första information och en länk till fornuläret för en full ansökan.

(2) Fyll i Full application form:
Fyll i den fulla ansökningen. När vi fått den kommer vi att hitta dn plats vi tror du kommer att trivas bäst och göra mest nytta.

(3) Information:
Vi kommer att skicka dis detaljerad information om platsen du skall till och uppgifter för inbetalningen. Du kan betala med kreditkort via PayPal eller med en banktransferering. Avgiften skall betalas senast två månader innan placeringen börjar.

(4) Kommunikation:
När du arrangerat din resa och köpt biljetter skall du meddela oss detta så vi kan planera att möta dig på flygplatsen eller tåg eller buss terminaler.


Datum för året 2017:
Mars: Sat 25
April: Sat 8, Sat 22
Mai: Sat 6, Sat 20
Juni: Sat 3, Sat 17
Juli: Sat 1, Sat 15, Sat 29
Augusti: Sat 12, Sat 26
September: Sat 9, Sat 23
Oktober: Sat 7, Sat 21
November: Sat 4, Sat 18
December: Sat 2, Sat 16, Sat 30
Datum för året 2018:
Januari: Sat 13, Sat 27
Februari: Sat 10, Sat 24
Mars: Sat 10, Sat 24
April: Sat 7, Sat 21
Mai: Sat 5, Sat 19
Juni: Sat 2, Sat 16, Sat 30
Juli: Sat 14, Sat 28
Augusti: Sat 11, Sat 25
September: Sat 8, Sat 22
Oktober: Sat 6, Sat 20
November: Sat 3, Sat 17
December: Sat 1, Sat 15, Sat 29

I Xalapa bor våra volontärer i vårt volontärhus i central Xalapa.

Huset består av tre sovrum, tre badrum, tre stora gemensamma ytor: ett stort kök, matsal och vardagsrum. På taket av huset finns en stor terass vilket är ett perfekt ställe att sola och ta det lungt på. Huset ligger i ett privat område och ligger en bit bort från huvudvägen och stadens stök, vilket gör området väldigt säkert.

Volontärhuset ligger nära centrum och volontärer kan därför lätt ta sig in till de centrala delarna av staden samt utforska de närmsta mysiga små gatorna med mängder av små lokala restauranger, marknader, butiker, apotek, bagerier och allt annnat som man kan önska sig.

Xalapa

Det finns mängder av saker att roa sig med på helgerna eller under sin lediga tid, både i Xalapa och i området kring staden.

Det finns mängder med restauranger, glassförsäljare, bagerier, sushi restauranger och allt annat du kan tänkas önska dig – så om du är intresserad av mat så är Xalapa definitivt något för dig.

Dessutom så finns det massor med gym och andra träningslokaler runt om i staden som erbjuder allt från yoga och pilates till muay thai boxninng, spinning, och salsa-inspirerade träningspass. Är du intresserad av löpning så är ett populärt område bland lokalbefolkningen Los Logos (sjöarna). Dessutom finns det mängder med offentliga basketplaner, fotbollsplaner och tennisbanor som de flesta ligger på universitetsområdet. Volontärer är välkomna att utnyttja dessa faciliteter och bli inte förvänad om lokalbefolkningen gärna är med och spelar.

För den shoppingsugne finns det en mängd marknader, köpcentrum och butiker som erbjuder allt från det senaste modet till lokalproducerade produkter. Xalapsa nattliv är fantastiskt och staden har ett stort utbud av barer och klubbar att välja mellan.

Det finns mängder av utflyktsmål som du kan besöka under helgerna, bland annat så ligger Veracruz stränder endast en och en halv timmes bilfärd bort. Staden Coatapec ligger mindre än en timmes bilfärd bort och erbjuder fantastiska marknader, shopping och restauranger. Den vackra och pittoreska staden Xico ligger bara precis förbi Coatapec och är känd för sina vackra vattenfall. Är du ute efter lokala handgjorda cowboyboots är det dessutom här du bör leta.

Xalapa har en mängd olika traditionella Mexikanska restauranger, gatumat och till och med två väldigt bra italienska restauranger. Om du väljer att bo med en värdfamilj istället för i volontärhuset så kommer du bli försedd med tre mål mat om dagen, måndag-fredag.

Om du någonsin skulle behöva en dos av snabbmat så finns här en Burger King och en Subway. Endast en kortare taxiresa bort för en kostnad av 20 pesos ligger ett stort köpcenter med mängder av snabbmatsrestauranger. Det finns dessutom flertalet affärer i staden där du kan köpa ingredienser om du någon gång önskar laga din egen mat i volontärhuset.

Klimatet i Xalapa är ganska fuktigt, men temperaturerna i staden kan vara ganska milda tackvare att staden ligger såpass högt upp i bergen. Klimatet kan variera väldigt, med en högsta temperatur på upp emot 37 grader och en lägsta på allt mellan nollgradigt och 10 grader. Temperaturen skiftar dock inte så kraftigt året om och staden har en medeltemperatur på omkring 18 grader.

Den varma perioden är omkring mars-maj och den kallare i sena december-februari, med en lägsta temperatur på omkrinng 11 grader och en högsta temperatur på omkring 22 grader. Den regniga perioden pågår oftast mellan maj och juli, men kan ibland pågå fram tills augusti och september.

Xalapa Väderdiagram
Volunteer Xalapa Weather Image

Vi rekommenderar ADO, OCC Premier eller Executivo bussarna från Mexiko City flygplats busstation eller Mexiko Citys TAPO bussstation som bästa sätt att ta sig till Xalapa. Resan tar omkring fyra-fem timmar utan stopp, bussarna har toalett ombord, fällbara stolar och filmer (oftast på spanska).

Vår sammordnare kommer att möta upp dig på busshållplatsen i Xalapa.

För övrig information om busstider och priser var vänlig besök : www.ticketbus.com.mx

Adriana

Adriana, an anthropologist graduate from Tijuana, volunteered as an English and Spanish teacher in Nongkhai, Thailand in 2001. There she met our founder, Kerstin Ahlzen and instantly wanted to get involved in Travel to Teach. She has been running her own programme in Xalapa, Mexico since 2004. In her spare time she enjoys running around after her beautiful teenage daughter and swimming.


Sandra

Sandra is originally from Mexico’s capital of Mexico City. A graduated Chef, she has been working for Adriana for the past two years. She is her mid-twenties and is bilingual.


Miguel

Miguel is our Spanish teacher. A Spanish and French student at the University of Xalapa he loves language and is always thrilled and eager to teach Spanish to our volunteers. He is great company and volunteers have always noted how he’s always a welcome (and fun) guest to have at dinners and parties!


Mexico welcomes tourists and travelers from every country. For citizens from American, Canada, most European countries and Asia a visa is not required for up to 180 days and if in possession of a Tourist Card/FMT form, which is issued free of charge on flights into Mexico. (Australia, Iceland, Israel, Korea (Rep), Monaco, South Africa Austria, Cyprus, Czech Republic, Estonia, France, Greece, Hungary, Italy, Latvia, Lithuania, Poland, Portugal, Slovak Republic and Slovenia who can stay for up to 90 days without a visa, and Venezuela for stays of up to 30 days). If staying for a longer period of time, a visa can be easily acquired from your local Mexican Embassy.

Om du planerar att arbeta I Kambodja kommer du att behöva ett utdrag ur polisregistret innan du påbörjar din vistelse. För mer detaljer kring proceduren i ditt hemland, gå till: www.travel-to-teach.org/CRB-information.php

På alla andra platser kommer du att behöva följa Travel to Teach Child Protection Policy.

See your doctor at least 4-6 weeks before your trip to allow time for immunizations to take effect. You will need vacinations for:

 • Hepatitis A or immune globulin (IG).
 • Hepatitis B
 • Rabies,
 • Typhoid
 • Yellow fever for travelers to Mexico who will be going outside urban areas.

Also visit the WHO's (World Health Organisation) Travelers health information

En av förutsättningarna för att delta i våra program är att man har en rese försäkring. Det är nödvändigt att försäkringen täcker sjukhusvård och hemtransport vid olycka och sjukdom. Ni måste själva ordna försäkring och ta med en kopia som ni kan ge till våra platsansvariga.
Regler och förutsättningar

Du kommer att få ett certifikat som bekräftar var och när du arbetat.

Alla volontärer måste läsa igenom och godkänna våra regler innan de kan accepteras till våra program.
Regler och förutsättningar
Regler och förutsättningar som PDF-fil

Mexico Photo Kim and Patrick, Australia
"Now home in Sydney, each time we pass the coffee table laid out with our unpacked trinkets brought home from our travels throughout Mexico, it is those that we collected in Xalapa we are continually drawn to...."
Läs Kim and Patrick's Volontärberättelse
Mexico Photo Leonie, UK
"This was my first time in Mexico, my first time away on my own and my first time teaching and I couldn’t have asked for a better experience than I had in Xalapa...."
Läs Leonie's Volontärberättelse
Mexico Photo Leonie, Netherlands
"Teaching in a town like Mae Hong Son is very special. You teach mostly Shan children who are originally Burmese but their ancestors crossed the border years ago..."
Läs Leonie's Volontärberättelse